Fietsen kun je hier als geen ander. Voor elk nivo wat wils: honderden kilometers "tracks'n trails" voor MTB'ers en wegrenners tot en met de recreanten die het meer vlakke parcours prefereren. Niet iedereen heeft per slot van rekening de ambitie om de Giro te rijden.

Op 10 april 2016 ontmoette ik Hennie Kuiper. Wij spraken over het 'binnenland' van West-Ligurië als vakantie en als fietsgebied. Menigmaal heeft hij dit gebied doorkruist: Milaan - Sanremo (winst 1985!) en vele malen tijdens de Giro. Hij sprak met enthousiasme over dit gebied: "het is een prachtig en een - nog steeds - onbekend gebied voor de (wieler)toerist: een fantastisch gebied om te trainen en te verblijven".

Oprecht geïnteresseerd vroeg Hennie hoe wij hier zo gekomen zijn en naar onze plannen. Verteld van de faciliteiten die wij fietsers bieden als pech-ophaalservice, onderdelen- en reparatie-service - ook buiten kantooruren - en GPS-routes. De onderdelen- en reparatieservice doen wij in samenwerking met twee oud-wielrenners, Ottavio en Daniele, die een fietsenspeciaalzaak begonnen zijn (zie ook fotopresentatie onderaan deze pagina). Leuke, enthousiaste jonge mannen met veel kennis en ervaring. Tevens hebben zij een eigen wielerploeg en organiseren zij op zaterdag en zondag toerritten; onze gasten mogen daaraan deelnemen.

Zelf hebben wij de eerste GPS-routes gedigitaliseerd (GPX-bestand), waaronder de 7e etappe van de GiroRosa, die op 7 juli vlak langs Montegrosso kwam. Ook de 8e etappe was dichtbij. Onze gasten van dat moment zijn naar de Colle Caprauna gefietst waar de dames de top gepasseerd zijn. WIJ zijn echter met de auto gegaan. We hebben de professionele dames gezamelijk zien passeren (foto hieronder).

Sinds kort kun je bij ons in Pieve di Teco ook mountainbikes huren. Mèt of zonder elektrische hulpmotor. Semi-omderne.fietsen: aluminiumm frame, schijfremmen vóór en achter, helm, smartfone-houder en aansluiting voor oortjes. Kosten slechts 65€ per week, maar kan ook per (halve) dag: een mooie aanvulling op onze reparatie- en onderdelenservice in Albenga (EnneBi Bike).

ATB, MBT of race fiets, je kunt hier letterlijk alle kanten uit. Vind je de natuur en/of de omgeving ook een belangrijk aspect of juist wel het belangrijkste, dan is de ATB de beste keuze, omdat je dan op de meest onbegaanbare - dus ook de minst door anderen gebruikte - plekjes kunt komen. We hebben inmiddels ook gasten gehad met een soort hybride fiets: een kruising tussen een ATB/MTB en een racefiets.

Natuurlijk hoef je niet zo ver te gaan dat je je fiets op de schouders neemt...

...of de via ferrata (de be-ijzerde weg) op deze manier aflegt; welnee, de "Alta Via dei Monti Liguri" - het Ligurese "Pieterpad" voor de wandelaars en fietsers -  is al imposant genoeg als je naar de omgeving kijkt. Sportief gezien biedt hij zeker ook een uitdaging. 
De Alta Via (AV) wordt met dit soort rood-wit-rood tekens aangegeven, is 520 kilometer lang, overbrugt een hoogteverschil van 13.200 meter en wordt door de super-sportieven onder ons in 5 etappes op de fiets verreden en is een traject van Ventimiglia naar La Spezia. 

Ondanks dat je het in 5 etappes kunt afleggen, lijkt het me een hele prestatie, gemiddeld ruim 100 kilometer per dag. Persoonlijk geef ik dan ook de voorkeur om de Alta Via in kortere (wandelbare en fietsbare) etappes af te leggen. Het zijn er 44. Op deze pagina van Wikipedia vind je de begin en eindlocaties en de maximale hoogte die je bereikt terug.

Terug naar de meer 'sterfelijken' onder ons. Fietsen in West-Ligurië biedt vele prachtige mogelijkheden. En voor elk niveau, van super-sportief naar recreatief. Mocht het té steil worden, stap je gewoon even af en neem je de fiets aan de hand mee.
P.S.: Uiteraard kunnen onze gasten hun fietsen  - achter slot-en-grendel èn overdekt - stallen in onze ruime berging.

Of ... je neemt gewoon een route met minder/geen bergen en heuvels. Als je van MPL uit een 'rondje' fietst naar Pieve di Teco (ca. 20 kilometer), zijn er slechts een paar pittige stukjes tussen en veel vals plat. Vertrokken vanuit Pieve is de eerste klim van 1,5 kilometer en bij MPL 'onze' berg op (ca. 1 kilometer). Voor deze klimmetjes moet je wel enigszins getraind zijn. En een hybride fiets met versnellingen is in ieder geval een must: met een OPOE-fiets wordt het niets!

Net als in de Tour van 2015, waar de renners in de Pyreneeën ook een verrassende en onverwachte ontmoeting hadden met koeien, kan je dat ook bij ons overkomen. Ze doen niets en lopen vrij rond (vrije uitloop koeien!). Vaak kun je bij de pastore (verse) kaas kopen. 'Brusso' is een hele pikante kaas uit de regio. Vind je het tè pikant, smeer er dan wat honing op. Heerlijke verse honing is te krijgen bij Germano Bonello, je over-buurman in Montegrosso Pian Latte.

Deze fietser is bezig met de laatste steile klim naar de crinale op de grens tussen Frankrijk en Italië, waar zich de Redentore bevindt, op de top van de  Monte Saccarello (2200 meter). Wat een uitzicht heb je dan! Het is ons overkomen dat we daarvandaan 'bovenop' de vleugels van een transportvliegtuig keken.

Tot slot willen we graag met je kijken naar een 'live' opname van een klim naar de Monte Fronté en de afdaling naar Mendatica, een dorpje op slechts drie kilometer van Montegrosso Pian Latte. Drie Italianen deden dat in de herfst van 2012. De film is in HD en let eens op de prachtige herfstkleuren van de natuur. Vergeet niet het 'gastenboek' te tekenen als je de top van een berg bereikt, in dit geval de Monte Fronté. Het boek bevindt zich achter het metalen klepje aan de voorzijde van de Madonna.

Méér fiets-gerelateerde foto's in de slider hieronder.

Bij de "leuke Italië-links" (onder het menu "Overig") staan ook koppelingen naar YouTube films over weg en MTB-films in de regio.

Samenvatting:
Fietsen is hier een bijzondere ervaring, biedt ontzettend veel mogelijkheden en je vindt hier uitdagingen op elk niveau. Het is niet voor niets dat vele 'toppers' (juist óók mountainbikers) zich in Ligurië komen voorbereiden op het seizoen èn dat de eerste klassieker van het wegseizoen "Milaan-Sanremo" hier plaatsvindt.
Ondanks dat ons appartement maximaal 3 personen kan herbergen, kunnen wij inmiddels groepen tot 12 personen onderdak bieden in deze ambiance van rust en natuur.  Vertel ons wat je wilt en wij zullen je gráág een passende oplossing bieden.