In onze regio kan iedereen op zijn of haar nivo lekker bewegen, sportief zijn, in de vrije natuur. Alleen al voor de wandelaars, de fietsers, natuurliefhebbers  en overige rust-zoekers is hier ontzettend veel te ondernemen.
Alleen voor hen al, is het hier het "Walhalla".

Maar iets meer over de CAI, de "Club Alpino Italiano". De CAI is een professionele organisatie, gebruik makend van veel vrijwilligers, die klaar staat voor iedereen die met respect voor de natuur van de Alpen wil genieten. Ze hebben meerdere aandachtsgebieden, van archeologie tot en met wandelen en van cartografie tot het organiseren van activiteiten.

Meer informatie, hieronder via de 'buttons' naar de landelijke CAI-site en de twee grootste secties in LIguria di Ponente, te weten die van Imperia en San Remo. Van beide laatste organisaties kennen wij bestuurders en kunnen wij desgewenst een contact tot stand brengen.

De nationale site van de CAI kunt u ook in het engels of frans lezen. Via de CAI, sectie San Remo, leest u meer over rifiugi, zoals rifiugio "San Remo" een hut waar u tegen geringe kosten kunt verblijven of overnachten. Bijzonder om eens mee te maken. Het is wel raadzaam om tevoren te boeken. Augustus is al maanden tevoren uitverkocht (vakantieperiode Italianen).

Honderden kilometers aan wandelpaden. In elk seizoen is het fantastisch door dit grote ongerepte natuurgebied te wandelen. 's Winters met 'ciaspole' oftewel sneeuwschoenen is ook een aparte sensatie. De officiële wandelpaden worden door de CAI goed onderhouden. Ze worden bewegwijzerd en jaarlijks gemaaid, zodat ze niet overwoekerd raken.

Ons appartement is - mede hierdoor - een uitstekende standplaats voor individuele wandelvakanties.

Zoals ook eerder opgemerkt, kun je in Ligurië fantastische fietstochten maken. Milaan - Sanremo, de Giro d'Italia, zomaar twee wielerwedstrijden waar wegrenners zich in Ligurië met elkaar meten. Vele 'toppers' waarderen de ongekende mogelijkheden van deze streek door zich hier op het wegseizoen voor te bereiden.

Voor de fietsers die het niet zo hebben op al die bergen, is één van de mogelijkheden het (voor een tijdrit in de Giro) aangelegde fietspad langs de prachtige kust, van San Lorenzo al Mare naar Sanremo. Lengte 28 kilometer. Voorheen was dit pad de plek waar de treinrails langs de Bloemenrivièra liep. Méér weten?

Gestimuleerd door het succes van dit fietspad, is men nu voornemens dit pad dóór te trekken naar Imperia.

 

Of je nou vlak wilt fietsen, in heuvelachtig terrein of de absolute cols wilt bedwingen, je kunt hier je lol op! Voor iedereen en voor elk nivo. Meer informatie, meer beelden zien of weten wat Hennie Kuiper, winnaar Milaan - Sanremo (1985) en WereldKampioen (1975), van de fietsmogelijkheden in deze regio vindt? Klik dan op onderstaande button.

In touwen klimmen, je laten zakken in putten met helder water, via natuurlijke - door de jaren heen - in de rotsen ingesleten glijbanen... DAT is canyoning! Dit kun je op enkele minuten afstand van Montegrosso, namelijk in Ponti di Pornassio - bij movimento e natura - , zelf doén:
SPECTACULAIR en AVONTUURLIJK

Iets anders wat je kunt doen, en net zo spectaculair, is vliegen. Zo vrij als een adelaar. Op 15 minuten van het appartement ligt San Bernardo di Mendatica. Daar is een start- en landingsplaats voor parapendío, parapente, paragliding oftewel deltavliegen.

Op afspraak kun je hier een korte of een lange duovlucht maken. Om je een beetje een idee te geven hoe dat gaat, kun je via onderstaande button een kort filmpje bekijken. San Bernardo staat bekend als een startplaats waar de thermiek vaak heel goed is, waardoor je lange/hoge vluchten kunt maken. Zelfs in de winter.

Ook watersportfans komen aan hun trekken. Of je nu zelf wilt gaan varen, of wil opstappen om walvissen te spotten. In een half uurtje ben je aan de kust, de Middellandse Zee. Langs deze drukke, toeristische kust bevinden zich veel jachthavens. Op diverse plaatsen kun je een (zeil)boot huren of je eigen boot te water laten.

Nog talrijker zijn de vele stranden. Hier kun je op je surfplank springen. Naast de vele stranden die commercieel geëxploiteerd worden en waar je ligbedden en parasols kunt huren, zijn er ook vele stranden die vrij toegankelijk zijn.

Er zijn in Italië veel enthousiaste duikers. Zelf heb ik redelijk veel gedoken en weet dat er - ook tussen
Genua en Ventimiglia -  meerdere interessante duik-sites zijn.
Voor bijvoorbeeld wrakduiken klik je hier.

Ook liefhebbers van de golfsport komen zitten goed in Montegrosso Pian Latte. Of je nou een dagje wilt golfen of de hele week. Binnen een straal van 80 kilometer bevinden zich vele uitdagende golfbanen. Bij de golffederatie van Italië vind je alle geregistreerde golfcourts. Klik op de landkaart rechts op de Regio Ligurië of de Regio Piemonte en er verschijnt een tabel met informatie per baan.

Zelf hebben wij recent in Garlenda en Arma di Taggia (Castellaro) gespeeld. Ook de laatste is een prachtig uitdagende baan met een aardig - zoals te verwachten valt - hoogteverschil, zo vlak aan de kust. Piemonte is niet ver weg. Via een prachtige route (een pas) via Colle di Nava, Ponte di Nava, Ormea en Garessio ga je richting Ceva en ben je zo in Piemonte.

In de provincie Cuneo (CN) bevinden zich prachtige bijzondere banen; zo is bijvoorbeeld Club Boves een gave baan om te spelen. Hier lunchen na de 'eerste 9' is een aanrader!'

Ook in de winter kun je in Montegrosso veel doen. Ligt de sneeuwgrens op zo'n 1200 meter, dan kun je wellicht skiën in Monesì. Al ligt Montegrosso op 713 meter hoogte, je bent in 15 minuten met de auto in Monesì, een prima ski-gebied en zelden erg druk. Afgelopen winter heeft men er drie maanden kunnen skiën. Sneeuwzeker is het niet, het is immers geen gletscher!

De sfeer is hier ontspannen. In  Monesì kun je het benodigde materiaal zoals ski's of boards, skistokken en skischoenen, huren. Als je het voor langere tijd huurt òf meeneemt vanuit Nederland, kun je het natuurlijk 's avonds opbergen in je gedeelde bergruimte.

Zelf zijn wij geen skiërs, maar wij gebruiken de skilift om naar boven te gaan en vervolgens een wandeling te maken op ciaspole - sneeuwschoenen. Deze kun je op meerdere plaatsen huren of aanschaffen, ook in Monesì. De CAI organiseert met regelmaat prachtige wandeltochten waarbij ciaspole vereist' zijn.

De laatste twee sporten die wij aan de orde willen laten komen, zijn de paardensport en de vis-sport. Dit met name om de breedte van mogelijkheden te duiden.
Zoals net bij golf beschreven, kun je de pas nemen naar Colle di Nava. Daar vind je zowel een manege, als een mogelijkheid om te vissen. Om met de manege te beginnen, deze heet "HorseParadise". Lorenzo (zie foto) is de eigenaar en heeft 35 jaar ervaring met paarden.

Ook elders, bijvoorbeeld richting Albenga, zijn mogelijkheden om paard te rijden (equitazione) en te vissen (pescare). Dicht bij Imperia, in San Bartolomeo al Mare vind je "Il Piccolo Ranch".  In Finale Ligure zit "Le Perle Nere di Giuele".

Bij hen kun je dagtochten maken, langs het strand of in de heuvels. Kinderen, meestal vanaf 8 jaar, kunnen zich de gehele dag uitstekend vermaken bij deze centra met het (leren) berijden en verzorgen van de paarden en/of pony's.

Door naar het vissen in Colle di Nava. Hier bevinden zich een beek en diverse bassins. Deze behoren bij "Hotel San Carlo". Enerzijds is het een viskwekerij en kun je in de bassins vissen, de gevangen vis (laten) schoonmaken en weer mee terugnemen naar je BBQ, anderzijds kun je daar sportvissen in de beek. Ook vliegvissen is mogelijk. Uiteraard moet je er wel voor betalen.

Tot slot willen wij opmerken niet volledig te willen zijn door een 100 procent opsomming te geven van datgene wat je allemaal hier in of vanuit Liguria-di-Ponente kan doen. Wij hebben jullie als potentiële huurder van ons appartement slechts een kleine inzage willen geven in wat je hier zou kunnen doen, als het om de Sportief-Actieve kant gaat. Wij wensen jullie nog veel plezier bij het bekijken van
de Creatief-Actieve en de Relax-Actieve pagina's!