Voor de creatief-actieve workshops in Ligurië kun je kiezen tussen de verschillende kunstvormen of om een eigen menu samen te stellen. Op afspraak en tegen een geringe vergoeding kun je een workshop volgen. Een combinatie wellicht van de diverse mogelijkheden. Zo wil je wellicht een mindfulness-stilte-wandeling doen, om inspiratie op te doen voordat je gaat beeldhouwen, mozaïeken of tekenen/schilderen.

Een palet van mogelijkheden, een uniek aanbod OP MAAT!

De workshops vinden deels plaats in de "terrastuin als open atelier". Bij een specifiek onderwerp, ontwerp of techniek wijken we uit naar de bossen, de bergen en/of .... wat JIJ wilt, OP MAAT dus!

 

 

 

 


Beeldhouwen

"De steen die ooit was komt in een beeld tot dialoog met en in de omgeving."

 

In deze workshop werk je met steen een onderwerp/gedachte/gevoel uit. In overleg kun je ervoor kiezen om als start van de workshop de natuur in te gaan en je te laten inspireren door natuurlijke vormen. Het maken van foto's of schetsen is een eerste stap in de fase naar je uiteindelijke beeld. Met het maken van een beeld in Albast of een zachtere steensoort zoals speksteen, ben je doorgaans twee dagen bezig; een beeld van een hardere steensoort als bijvoorbeeld serpentijn, ongeveer drie dagen. Dat is afhankelijk van de grootte, model en hardheid van de steen. Langere tijd werken aan een beeld behoort tot de mogelijkheden.

De onderste terrastuin wordt gebruikt als een 'open' atelier.Je werkt met uitzicht op de vallei met de geur van kruiden uit de diverse tuinen. Bij minder goed weer is overdekt werken mogelijk. Basis-gereedschap en steen is aanwezig. Ook voor koffie en thee wordt gezorgd.

Tijden van de workshops:
9.30 uur - 12.30 uur. < Pauze> 14.00 uur - 17.00 uur.

 

 

 

 


Diverse teken- en schildertechnieken

De schilderachtige en tot verbeelding sprekende omgeving nodigt uit tot maken van schetsen,
spelen met kleurcomposities en lijnen.
Basismateriaal is aanwezig, behalve olieverf. Mocht je een voorkeur hebben om met je eigen gereedschap/ materiaal te werken, neem deze dan mee.

Een workshop begint met het op pad gaan met 'potlood en papier'. We gaan het dorp in of aangrenzend land of bos om te ervaren, waar te nemen en schetsen te maken.
Het volgende gedeelte bestaat uit het vormgeven aan de schets, het idee, een gedachte en/of een gevoel.

Verschillende schilder- en tekentechnieken, zoals werken in pastel, ecoline, acrylverf en/of in combinatie, zijn afhankelijk van jouw specifieke wensen mogelijk.

Het ochtendlicht en de speling van schaduwpartijen komt het beste tot z'n recht in de vroege ochtenduren.
In onderling overleg bepalen we hoe laat we op pad gaan, vergezeld van ons schetsblok. De dagindeling stellen we samen vast.

 


Mozaïeken

Mozaïek is een fascinatie waarbij de parken van Gaudi en de kleurrijke beeldentuin van Niki de Saint Phalle een inspiratiebron zijn. Zij bieden tevens een bijzondere invalshoek in de kunst van mozaïek. Meer over Niki, hier. Om een blik te werpen in de Giardino de Tarocchi.

 

In deze workshop kun je zowel in het platte vlak als ruimtelijk werken met divers materiaal.
Gemiddeld ben je een middag bezig met een klein object. Voor groter en zeker een ruimtelijk werk vraagt meer tijd, ongeveer anderhalve dag tot twee dagen.

Tijden gelden als bij de workshop beeldhouwen. Maar ook hier geldt: "Op maat!"

 


Mindfulness in Beeld

"een weg ontstaat gaande de weg" (Zhuangzi)

Mindfulness, letterlijk vertaald "opmerkzaamheid", is je bewust te zijn van wat je waarneemt. Je staat stil bij gedachten en gevoelens die er op dit moment zijn. Stilstaan bij het hier-en-nu, je aandacht richten op bijvoorbeeld je ademhaling of je lichaam. Ook kun je je richten op een alledaagse, routinematige handeling, door deze met je volle aandacht uit te voeren. Bij Mindfulness oordeel je niet direct en ook wil je de dingen niet direct veranderen of verbeteren. Mindfulness gaat niet over goed en fout. Mindfulness is opmerkzaamheid zonder te oordelen.

 

Mindfulness en beeldende technieken, waaronder beeldhouwen maar ook speciale schildertechnieken, hebben een positieve invloed om je op een ontspannen manier stil te doen staan bij ‘wat er nu is’: met juist dié combinatie, geef je jezelf persoonlijke ruimte. Je richt je aandacht volledig op het creatieve proces, het samenspel tussen jou en de steen of het schilderij. De ruimte die jij jezelf biedt, leidt naar aandacht voor momenten van verwondering, inspiratie en plezier.

 

Je kiest een plek om te werken. Dit kan natuurlijk in een van de terrastuinen bij het appartement zijn. West-Ligurië biedt echter ook andere inspiratievolle plekken zoals in de bergen, in een - reeds lang - verlaten dorp, op een van de vlaktes, in de bossen of elders.

Een "beeld" van Karin Vorstenbosch-Zwankhuizen

“Tra Mare e Monti”, “Tussen zee en bergen”, een veelzijdige
Italiaanse regio om te ontdekken en te ervaren.

Al 10 jaar ben ik goed bekend met de oorspronkelijke Italiaanse sfeer, natuur en cultuur en die van Ligurië in het bijzonder. Deze ‘ingrediënten’ vind ik terug in de combinatie van typisch Italiaanse materialen als Albast, Ardesia en mooi ge-aderde Olijfhout. Het boeiende van deze materialen zijn hun specifieke kenmerken, die in het bewerken bijzondere aandacht en een specifieke werkwijze vragen. Een overeenkomst van voornoemde drie materialen is het verhaal wat in hen omsloten is, hun geschiedenis en hun ontstaan. Steeds weer ervaar ik het als een kunst om te kijken en te luisteren naar deze bijzondere materialen. Ik zoek dan naar beweging en verbinding. Voor meer informatie nodig ik je graag uit contact op te nemen.

TIP: Méér weten over het werk van Karin? Kijk dan op BalansinBeeld.com of KarinVorstenbosch.nl.