Montegrosso Pian Latte

Montegrosso Pian Latte

IMG_0060

Naam gemeente

In dialect

Vaste inwoners

Provincie

Regio

Oppervlakte

Burgemeester

Buurtschappen

Beschermheilige

bewoners

Montegrosso Pian Latte (kortweg MPL)

Montegrosso Cian de Laite

120

Imperia

Liguria

10,2 vierkante km

Giuliano Maglio

Case Fascei

San Biagio, 3 februari

Montegrossini

San Biagio3
San Biagio, beschermheilige
    ligging MPL 1B
De regio Liguria. Ten westen van Genova ligt West Liguria, oftewel "Liguria di Ponente". Wij bevinden ons in de provincie Imperia.
IMGP4490Montegrosso Pian Latte


Montegrosso is het minst dichtbevolkte dorp van de provincie Imperia, is gebouwd op de flanken van de berg ‘Monte  Monega’ (1882 m.) op 721 meter boven zeeniveau en behoort tot de hoogtevallei Arroscia ("Alta Valle Arroscia").

Hoofdactiviteiten: landbouw, wijnbouw en veeteelt.
Feest van de kastanje:  2e zondag van oktober (de “Castagnata”)
De ProLoco vervult - als dorpsvereniging, waar dorpsgenoten als vrijwilligers hand- en spandiensten verrichten - een centrale en belangrijke rol bij o.a. de organisatie van evenementen.

gemellaggio Pontevesde Jumelage: geheel rechts burg. Giuliano Maglio

 

Sinds 12 oktober 2013 vormt Montegrosso een tweelinggemeente met Pontevès, een dorpje uit de Provence in het Franse departement Var en telt 573 inwoners. Pontevès maakt deel uit van het arrondissement Brignoles.

In 1477 kruisden de beide paden voor de eerste keer: Pontevès was ontvolkt als gevolg van de pest-epidemie. Het bisdom en de overige kerkelijke leiding, bogen zich over dit probleem. Om een nieuwe bevolking te krijgen, werden 30 gezinnen uit Montegrosso bereid gevonden om zich in Pontevès te gaan vestigen. In ruil daarvoor kreeg men een stuk land en een veestapel in eigendom.

PontevèsPontevès in de Provence (F)
Italia_1494-itDe "Italiaanse" staten , eind 15e eeuw


Volgens enkele geschiedkundige bronnen is Montegrosso ontstaan rond het begin van de 11e eeuw. Eén van de eerste officiële berichtgevingen dateert van 1207, wanneer de graven van Ventimiglia opdeelden met de familie Scarella, de heren van Garessio. In 1297 werd er een nieuw reglement opgezet, waardoor de nederzettingen Montegrosso P.L., Cosio di Arroscia, Mendatica en Borghetto d’Arroscia een ‘leengebied’ vormden aan de leenheren van Garessio, de familie Scarella. Deze laatsten verkochten het leengebied in 1321 aan de graven van Lengueglia, die het in 1362 opdeelden met de graven van Ventimiglia. In 1445 deed Graaf Gasparo, afstammeling van de graven van Ventimiglia, het feodale recht over aan de graven Tascaris uit Tenda. In 1625 werd het dorp met de grond gelijk gemaakt in de strijd tussen het Hertogdom Savoye en de Republiek Genua.

Van 1973 tot en met 31 december 2008 maakte Montegrosso P.L. deel uit van de Berggemeente Hoogvallei Arroscia (Comunità  montana Alta Valle Arroscia). Hierna maakt zij deel uit van de Berggemeente van de olijfboom en de Hoogvallei Arroscia (Comunità montana dell’Olivo e Alta Valle Arroscia).

Alta Valle Arrosciade Alta Valle Arroscia
Chiesa San BiagioDe "San Biagio" parochiekerk


De San Biagio parochiekerk met een parochie in Barok stijl, bevat nog de originele deur die er laat in de 15e eeuw is geplaatst.

Het Oratorium van de Allerheiligste Annunziata, hier zetelt de gelijknamige broederschap.

De verscheidene kapelletjes in de buurt; als u de Via Sant’Anna in de richting zuidwest uitloopt en na de paarden links aanhoudt, het pad volgend, komt u bij de beschermheilige van Sant’Anna uit, de heilige die over onze straat waakt.

San Biagio internde "San Biagio" van binnen
Kaasboerderij "Malga Pian Latte"


De nederzetting Case Fascei, op ca. 1300 meter hoogte, bestaat uit de ‘malghe’ of ‘baite’, de huisjes/hutten waar de herders tot zo’n 50 jaar geleden gebruik van maakten. Tegenwoordig zijn de meesten verbouwd en worden gebruikt als vakantiehuisje van de (ex) Montegrossini. Van daaruit kunt u in anderhalf uur wandelen of fietsen naar de Malgheria Pian Latte, de herdershut annex kaasboerderij van onze Manuele. Van eind mei tot en met september weidt hij daar zijn koeien. Wij hebben zelf meegemaakt dat Manuele zijn koeien zó goed kent, dat hij aan het loeien de koe herkent. Vóór zijn Malgheria bevindt zich een picknick bank. Hier kun je rustig je lunch opeten. Als Manuele er is, krijg je wellicht een kop koffie van hem aangeboden. Op Zaterdag komt Manuele vanaf zijn berg en verkoopt zijn vers gemaakte kazen. Vanaf de Malgheria kun je verder lopen, Monte Monega over met fantastische vergezichten als beloning.

Manuele
Natuurlijk water


Het water uit de kraan is officieel gesproken geen drinkwater. Dit heeft te maken met wettelijke regelgeving. Toch drinkt elke inwoner het. Sterker nog, men komt van heinde en ver om bij openbare fonteintjes de meegebrachte flessen te vullen en dit mee te nemen. Montegrosso kent een aantal bronnen, waar heel gezond water uitkomt. Zo benut een bedrijf in Villa - op nog geen 7 kilometer van Montegrosso Pian Latte - dit om het te bottelen onder het merk “SantaVittoria”.

Santa VittoriaNatuurlijk water in een fles
museoCastagnemuseum


Het Kastanje museum is verspreid over het dorp en verhaalt over de kastanje en wat deze voor het dorp betekent. Het begint in het kleine museum dat zich zich vlakbij het centrale dorpsplein bevindt, het Stadhuisplein, op de begane grond van - wat eens - de lagere school van de parochie was. Van hier gaan we op pad naar een recent gerestaureerde gebouw waar kastanjes gedroogd werden (Zie hierna: U Canissù). Vervolgens komen we bij twee carbonaie, houtskool ovens, aan. Hierna bevinden we ons  een kastanjebos. De route wordt vergezeld van borden die uitleggen hoe het vroeger allemaal werkte.

hotskool baiteCarbonaia